Prvega ne pozabiš nikoli…

Processed with MOLDIVRes je minilo že nekaj časa od moje prve velike dihalne izkušnje, a mogoče se besede v tem trenutku še lepše pišejo in še rajši berejo. Zgodilo se je na idiličnem otočku, še vedno delujočem vulkanu, na vroče italjansko polejte…

Doživela sem nekaj neverjetnega. Popolnoma spontano, povsem nepričakovano izkušnjo, ki je za vedno spremnila moje življenje. Priznam, da nikoli prej nisem verjela, da se to lahko zgodi tako kot se je. Brez namere, brez pričakovanj. In kar je nabolj ironično, kdo bi si mislil, da je tako globoka izkušnja lahko tako preprosta. Govorim o odkrivanju sebe skozi dih.

Ob vodstvu Gaie, ene mojih najljubših učiteljic ter vzornic, smo začeli s sproščanjem. Sproščanjem uma, telesa, misli, napetosti… Ob spremstvu njenega nežnega glasu, šuma morja in vibracij vulkana so trdne varnostne lupinice začele kmalu popuščati in odpadati ena za drugo.

Vsak vdih me je preplavil z mehkobo, ki se je postopoma razlezla čezme. Počasi, kot sladoledna lučka na toplem soncu, sem se topila. Spuščala. Izdihi so postajali glasnejši in svobodnejši. Kot globoki, dolgo pričakovani zvoki olajšanja. Potapljala sem se vase. V vse, kar sem kdaj bila, v vse, kar sem. In kar naenkrat, kar tako, (samo) z dihanjem, sem prispela nazaj k sebi. V svojo doslej najširšo različico, celostno mene.

Vse vloge, vsa pričakovanja, vsa nuja je naenkrat postala nepomembna. Enostavno je vse samo bilo, jaz sem bila. Postala sem opazovalka. Opazovalka svojega notranjega sveta, želja o sreči,  prošenj o odgovorih. Videla sem se razpeto med načrti, vlogami, pričakovanji. Razpeto med včeraj in jutri in izpolnjevanjem kljukic življenja. Doživela sem se kot iskalko sebe, zunaj sebe.

Tudi dogajanje v telesu, fizična izkušnja dihanja, me je presentila v vsej svoji moči! Zalotila sem se v dialogu s prihuljenim strahom in željo po nadzoru, ki mi je počasi polzel skozi prste. ”Kako je to mogoče, kaj se dogaja…,” sem se nestrpno spraševala. Gaia, kot bi čutila moj nemir, je pristopila v pravem trenutku. Prišepnila mi je nekaj njenih čarobnih besed in me usmerila, spodbudila, da nadaljujem.

In sem šla…

Zajahala sem val energije in v enem samem trenutku je tisoče malih iglic nežno prodrlo skozi številne sloje v moje globine, skozi vse moje obrambe, strahove in brazgotine. Vrtinec te energije se je bohotil iz trebuha in kot delujoči vulkan, na katerem sem ležala. Z vsakim vdihom in izdihom me je bolj in bolj prevzemal, vnovič in znova, dokler me ni zaobjel cele. Na koncu je ostala samo vibracija, brezmejna, močna in lepa. Takrat sem pomirjena ugotovila, da sem varna, varna v svojem objemu.

Z vsakim vdihom sem uspela postati bolj in bolj usidrana v ta trenutek zdaj. V ta vdih in naslednji izdih. Vsa prtljaga je preprosto odpadla. Kar tako… na vdih in izdih. In (o)stala sem. Jaz. Prazna in polna hkrati. V vsej svoji totalnosti in večnosti. Mravljinci so se vili po mojem telesu, ki je postal brezmejen. Prebudila se je vsaka moja celica, drhtela sem. Ganjena in živa. Hvaležna za izkušnjo in spoznanje, ki je bilo najlepše od vsega..

Nauk, ki ga je prinesla že prva dihalna izkušnja:

Ne samo, da sem dovolj. Veliko večja in veličastnejša sem kot se si kadarkoli zamišljala.

Izkušnjo, kako ponovno najti sebe, je težko ubesediti. Vendar nekje in nekoč, enostavno veš, da si prispel. Kajti prav tam je preprosto najlepše. Tako ganljivo. Ko sebe zagledaš, celega, popolnega, pridejo solze. Najprej solze žalosti, ker ugotoviš, kolikokrat si prav sebe zanikal in koliko si prepotoval v iskanju nečesa tako veličasntega, zunaj sebe. Potem pridejo solze sreče, saj se počutiš blagoslovjenega, da si našel.

Po svojo dihalno izkušnjo in še mnogo več lahko prideš tudi TI.  Marca v Slovenijo prihaja prav Gaia Pollini in skupaj pripravljava vikend delavnico.

One thought on “Prvega ne pozabiš nikoli…

  1. Pingback: Skrivnost, ki leži pod našim nosom | Terapevtska Joga & Dihanje

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.