Skrivnost, ki leži pod našim nosom

6BD60F86-DCF2-4CA3-907F-02A7B1EBC30E~ Dihanje je govorica duše – vsak dih je informacija

Dih nas v vsakem trenutku neguje, neprestano skrbi za nas, nam pomaga, da delujemo in živimo. Daje nam energijo za ustvarjanje, za misli in zamisli. V vsakem trenutku odseva nas in razkriva naše bivanje. Nanj  se lahko vedno obrnemo za informacije o našem notranjem svetu.

Dihalni vzorci so kot prstni odtisi – vsaka fizična, psihološka,  kemična, čustvena in duhovna faza ali stanje ima svoje odsevajoče dihanje in ta svojo kvaliteto. Kako dihamo je odvisno od številnih dejavnikov- okolja, družbe, čustev, vonjav, temperature, naših oblačil,… Kar mislimo, delamo in čutimo, je neposredno povezano s tem, kako dihamo. Gre za dvosmerno komunikacijo , ki lahko poteka aktivno oziroma zavedno ali pa pasivno oziroma nezavedno. To pomeni, da lahko izberemo ali bodo naše misli, čustva in okolje narekovali naš dih in njegovo kvaliteto, ali pa v dih pripeljemo zavedanje in s tem neposredno vplivamo na to, kako se počutimo.

~Ko v dih pripeljemo zavedanje, se zgodi čarovnija

Zavestni dih odpira vrata v notranjost telesa in kaže pot do našega središča. Je most med umom in telesom, povezava med zavednim in nezavednim. Je gorivo in je inteligenca. Vsak dih je živ, pravzaprav vsak dih je življenje. Je nekaj najbolj običajnega in obenem neverjetnega. Ko začnemo uporabljati zavestni dih, ta postane naš zaveznik, vodnik v notranje potovanje in naša najmočnejša sila in orodje transformacije.

Večina nas dihanje pozna kot osnovno, samodejno in samoumevno funkcijo našega telesa. Danost diha zastira njegovo paleto potencialov. Poleg samodejne in nezavedne samooskrbe telesa, nam zavestni dih ponuja neomejene potenciale, s katerimi  lahko povrnemo ravnovesje in vitalnost. Lahko si ga zamislimo kot povabilo, da izklopimo avtopilot in zavestno ustvarimo dodatno kreativno energijo, ki sproži očiščevalne notranje procese. Ali pa kot ples energij, ki premakne zastarelo, sprosti napetost, osvobodi zaprto in potlačeno. Zavedanje v dihu prebudi tudi zavedanje na drugih področjih življenja: zavedanje misli, besed, dejanj, reakcij, drže,…  Zavedanje Sebe.

~Dih je orodje, s katerim vsi pridemo na svet.

Naučimo se ga uporabljati in zaživimo bolj polno, bolj svobodno življenje.~

~Z dihom očistimo čustveno in miselno nesnago

Med vadbo skušamo združiti globoko sprostitev in zavestno dihanje, kar pomeni, da združimo sprostitev s prisotnostjo, čuječnostjo. Na ta način sežemo do globin našega bistva in začnemo spuščati, kar držimo v nezavednem. Veliko napetosti, ki jih imamo, je nezavednih. Ves čas jih nosimo s seboj in nalagamo ter nalagamo v že tako prepolne predale. Ko je napetosti preveč, se spremenijo v bolečino. Sprva je to opozorilo za stres. Kasneje lahko preide v kronično napetost. Z dihanjem se lahko naučimo sproščati vse tovrstne tenzije, odpravljati blokade in odpirati vrata pretočnosti.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.