Kaj je terapevtska joga?

IMG_9708

Terapevtska joga je jin obnovitvena vadba, ki nas skozi varne, pasivno-aktivne položaje vodi v ustvarjanje prostora v sebi. 

Je potovanje skozi nežno jogo, zavestno in čuječe gibanje, aktivnost, v popolno predajo. V sladko tišino, mehko mirovanje, globoko vase, kjer vse le je.  

Terapevtska joga je vadba, s katero negujemo pregret živčni sistem. Z vajami uspešno izklapljamo stresni odziv telesa in prehajamo v globok počitek in obnovo. Regeneracijska vadba uravnava parasimpatično in simpatično živčevje in vrača celotno telo v ravnovesje.

Na vadbah se učimo in prakticiramo učinkovito dihanje s trebušno prepono. Dihamo polno, globoko, počasi, čuječe. Dihamo in se širimo. Dihamo in spuščamo. Dihamo in smo dihani. 

Redni tečajniki rečejo, da je vadba na mojih bolsterjih “prijetna oaza miru in obnove, potovanje k sebi, v svojo notranjo povezavo, antistresna terapija, psiho-fizična higiena, nujen tedenski pobeg in totalni reset…”

Sama pri ustvarjanju vadbe držim namen negovanja sebe skozi nežnost, čuječnost in prisotnost. Vadba je tako čas za čutenje sebe. Je pobeg iz akcije in dandanes zelo dominantne jang energije v…drugačen svet. Od zunaj, navznoter. V prostor prostora v nas, v tišino miru, v čas obstanka, v srečanje s seboj, v milino prejemanja SEBE.

Vadbo sestavljajo terapevtska in nežna joga, aktivno, čuječe gibanje po fascialnih meridianih, voden, zavestni dih in meditacija. Jogijske vaje se izvajajo s pomočjo pripomočkov , t.i. bolsterjev – mehkih, udobnih blazin, mehiških odej, očesnih blazinic… Pripomočke uporabljamo, da nas skozi vsak položaj podpirajo in skrbijo za to, da se lahko popolnoma predamo asani, dihu in energiji. V posameznih položajih vztrajamo dlje, saj želimo, da razteg deluje na miofascialnem nivoju. In prav to je pomemben atribut  terapevtske joge: so raztegi daljši, pasivni torej podprti s pripomočki in varni. Vaje delujejo tudi na energetsko telo, s svežo, vitalno energijo oskrbijo vse naše organe ter prerodijo celotno telo.

Vadba je nežna, negovalna in umirjena. Povezuje nas z našim centrom. Notranjim bistvom, našo prirojeno inteligenco, ki ves čas prebiva v nas in ustvarja naše notranje ravnovesje.

Terapevtska joga je primerna za vse – mlajše, starejše, za težje primere- po poškodbi ali operaciji, tiste, ki še nikoli niso slišali za jogo, vrhunske športnike, super je tudi za nosečke in vse, ki živimo v napetem, stresnem tempu, saj nam vadba ponuja regenerativni odmik od divjanja in akcije v mir in notranjo tišino.

In saj ste že slišali: The quieter you become, the more you can hear.”

Dobrodošli na terapevtski jogi ♥

Pokukajte tudi na zavihek o terapevtskem dihanju in  poteku vadbe.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.