Skrivnost, ki leži pod našim nosom


Na vadbah terapevtske joge & dihanja se ukvarjamo z vzpostavljanjem učinkovitega dihalnega vzorca

To pomeni, da se poglobimo v osnove pravilnega oziroma učinkovitega diha, s trebušno prepono. Raziskujemo tridimenzionalno dihanje, raziskujemo zaznave diha v telesu: kako čutim polni vdih, koliko prostora in volumna zavzema, kje se začne, kam potuje, kaj polni in kaj širi znotraj mene? Raziskujemo tudi polni izdih in zdravilni izdih olajšanja.

Veliko ljudi predpostavlja, da se učinkovito dihanje pač zgodi. Da znamo dihati. Kot otroci smo resda rojeni s tem vedenjem in dihamo učinkovito. A na poti do odraslega postajamo vse bolj “sedeči človek”, naše statične drže slabo vplivajo na naš dih. Zgodijo se nam stresne ali celo travmatične situacije, ki vplivajo in spreminjajo naše dihalne vzorce. Morda zaradi kulture svoj trebuh ves čas držimo noter in tako počasi drsimo v disfunkcionalno dihanje. Dihamo v plitvini. 

Dobra novica je, da naše telo želi dihati tako kot je bilo ustvarjeno. Anatomsko gledano je to s trebušno prepono in drugimi pomožnimi mišicami dihanja. Naše telo želi, da dihamo dobro in učinkovito. Kajti kisik je gorivo na celični ravni. Učinkovito dihanje napolni celice in optimizira delovanje telesa. Vpliva na prebavo, na krvni tlak, uravnava kortizol, izklaplja stresni odziv, zmanjšuje vnetne procese, pozitivno vpliva na nespečnost… Je skrivnost pod našim nosom, ki nam je na voljo ves čas. Je prvo zdravilo našega “notranjega zdravnika”, ki vedno ve, kako podpreti naravno inteligenco telesa, da nas povrne v ravnovesje. 

Zame je dihanje tudi zelo intimna povezava s seboj. Je čutenje sebe, telesa, svojih dnevnih napetosti. Je bližnjica v sprostitev in sidranje globoko vase. Je potovanje na eno večjih trasformacij, ki nam jih nudi telo. Zajahati val svojega diha in ostati prisoten z valovanjem znotraj sebe, je zame ganljiva čarovnija in blagoslov življenja.

Na naših vadbah zato dihamo in potujemo. Odkrivamo in vzpostavljamo učinkovite dihalne vzorce. Dihamo čuječe. Zaznavamo, kako trebušni tridimenzionali dih pomasira trebušček in organe, polna pljučna krila nežno objemajo srce. Dihamo tako, da podpiramo telo. Umaknemo blokade, zadrževanje in nepotrebno stiskanje ter v telesu ustvarjamo pretok in prostor. Potujemo in postajamo opazovalci tekočega, učinkovitega diha. Podpiramo telo in svojo naravno, prirojeno inteligenco.

Dih je orodje, s katerim vsi pridemo na ta svet. Naučimo se ga uporabljati in zaživimo bolj polno, zdravo in povezano življenje. 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.