Na vadbah terapevtske joge & dihanja čas in pozornost namenimo tudi vzpostavljanju učinkovitega dihalnega vzorca in treniranju prve violine dihalnega orkestra – trebušne prepone ali diafragme. 

To pomeni, da je naše dihalno raziskovanje osredotočeno na prebujanje in vadenje s trebušno prepono. Raziskujemo tridimenzionalno dihanje, raziskujemo zaznave diha v telesu: kako čutimo polni vdih, koliko prostora in volumna zavzema, kje se začne, kam potuje, kaj polni in kaj širi znotraj nas? Raziskujemo tudi zdravilni izdih olajšanja, delovanje izdiha na živčni sistem.

Veliko ljudi predpostavlja, da se učinkovito dihanje pač zgodi. Da znamo dihati. Kot otroci smo resda rojeni s tem vedenjem in dihamo učinkovito. A na poti do odraslega postajamo vse bolj “sedeči človek”, naše statične drže slabo vplivajo na naš dih. Skozi življenje doživljamo stresne ali celo travmatične izkušnje, ki vplivajo na in spreminjajo naše dihalne vzorce. Morda že zaradi same kulture in estetike svoj trebuh ves čas držimo noter in tako počasi drsimo v disfunkcionalno dihanje. Dihamo v plitvini. 

Dobra novica je, da naše telo želi dihati optimalno. Anatomsko gledano je to s trebušno prepono in drugimi pomožnimi mišicami dihanja. Naše telo želi, da dihamo dobro in učinkovito. Kajti kisik je gorivo na celični ravni. Učinkovito dihanje napolni celice in optimizira delovanje telesa. Vpliva na prebavo, na krvni tlak, uravnava kortizol, izklaplja stresni odziv, zmanjšuje vnetne procese, pozitivno vpliva na nespečnost, zmanjšuje bolečine v hrbtu… Dih je velika “skrivnost” pod našim nosom, ves čas nam je na voljo, da iz avtopilota preklopimo na zavestno, trebušno dihanje. Naš dih je prvo orodje našega “notranjega zdravnika”, ki vedno ve, kako podpreti naravno inteligenco telesa, da nas povrne v ravnovesje. 


Sama dihanje zaznavam tudi kot zelo intimno povezavo s seboj. Je čutenje sebe, telesa, svojih dnevnih napetosti. Je bližnjica v sprostitev in sidranje globoko vase. Je odpiranje globoko zaprtih, skritih predalov. Je potovanje na eno večjih transformacij, ki nam jih nudi telo. Zajahati val svojega diha in ostati prisoten z valovanjem znotraj sebe je lahko ena bolj čarobnih izkušenj življenja.

Na naših vadbah zato dihamo in potujemo. Odkrivamo in vzpostavljamo učinkovite dihalne vzorce. Dihamo čuječe. Zaznavamo, kako trebušni tridimenzionalni dih pomasira organe, hrbtenico in kako polna pljučna krila iz vdiha v izdih nežno objemajo srce. Dihamo tako, da podpiramo telo. Umaknemo blokade, sprostimo zadrževanje in nepotrebno stiskanje ter v telesu ustvarjamo pretok in prostor. Potujemo in postajamo opazovalci tekočega, učinkovitega diha. Potujemo in podpiramo telo in svojo naravno, prirojeno inteligenco.


“For breath is life, so if you breathe well you will live long on earth.” – Sanskrit Proverb